Legătura pânză

Legătura pânză are aspectul unei table de șah.

 

Legătura pânză este legătura cu cea mai mare frecvenţă de utilizare în toate sectoarele de materii prime, pentru o gamă largă de ţesături de uz curent sau de uz tehnic. Legătura pânză nu se notează şi are o singură formă de reprezentare.

Caracteristicile care definesc legătura pânză sunt:

-          saltul care generează legătura este Su=Sb=l;

-          raportul în urzeală este egal cu cel în bătătură Ru=Rb=2

 legatura panza1legatura panza2

Legătura pânză se mai numeşte tafta, la ţesăturile de mătase și tip mătase, şi postav, la ţesăturile din lână.

Legătura pânză conferă țesăturilor o suprafaţă netedă și uniformă, cu faţa şi dosul identice ca aspect şi rezistenţă mare datorită punctelor de legare numeroase.

Ţesăturile cu legătură pânză au o comportare bună la frecare deoarece firele şi fibrele din fir sunt bine ancorate în structură de către segmentele unitare specifice legăturii. Solicitarea de frecare este preluată în măsură egală de către firele de urzeală şi cele de bătătură.

Legătura pânză se prelucrează în multiplu de număr minim de iţe, respectiv în 4, în 6 sau în 8 iţe. Se recomandă folosirea năvădirii împrăştiate în două grupe de iţe, iar năvădirea în spată să se facă cu câte două sau patru fire în căsuţă.

 legatura panza3-scheme de programare pentru panza         scheme de programare pentru legatura panza si aspectul tesaturii

    Schema de programare și simularea legăturii pânză