Legaturi diagonal fundamental
Caracteristicile de structură care definesc legăturile diagonal fundamental sunt: - R>3 (R-raportul); - saltul care generează legătura poate fi: ±SU = 1. Pentru saltul generator +SU = 1, ordonarea efectelor de sistem se face în linii diagonale cu înclinare spre dreapta. Ordonarea de stânga este determinată de saltul generator -Su = 1. Legăturile diagonal se notează cu litera "D" urmată de o fracţie care indică evoluţia firului 1 de urzeală. Numărătorul fracţiei reprezintă segmentul de legătură cu efect de urzeală de pe firul 1 de urzeală, iar numitorul segmentul de legătură cu efect de bătătură de pe acelaşi fir. După fracţie, printr-o linie înclinată este indicat sensul diagonalului. |
Pe suprafaţa ţesăturilor realizate cu legături diagonal fundamental se observă ordonarea în linii oblice a efectelor de sistem. Liniile oblice au o înclinate de 45° dacă desimile firelor celor două sisteme sunt egale sau apropiate ca valoare. Când desimea firelor de urzeală este mai mare linia oblică are o pantă piezişă. Aspectul de pe faţă a ţesăturilor cu legături diagonal fundamental diferă de cel de pe reversul acestora în special la ţesăturile dezechilibrate la desime. În general, faţa acestor ţesături este considerată partea cu dominanta de urzeală. Pentru a pune în evidentă ordonarea în linii oblice a segmentelor de urzeală de pe faţa ţesăturii, frecvent desimea firelor de urzeală este mai mare ca desimea firelor de bătătură. Se utilizează legăturile diagonal cu efect de urzeală asociate cu legăturile diagonal cu efect de bătătură pentru a realiza pe suprafaţa ţesăturii carouri sau dungi contrastante.
Pe măsură ce raportul legăturii creşte, scade fermitatea de legare a firelor prin diminuarea frecvenţei de ondulare a acestora. Se recomandă utilizarea legăturilor diagonal fundamental ca atare, la mărimi mici ale raportului care asigură realizarea proprietăţilor de funcţionalitate ale ţesăturilor. La ţesere legăturile diagonal fundamental sunt prelucrate ca legături cu dominantă de bătătură pentru a proteja firele de urzeală şi de asemenea mecanismul de formare a rostului.
Influenţa legăturii diagonal asupra ţesăturii constă în: aspect neted, rezistenţă mare la frecare şi tuşeu plăcut, moale.
Exemple de țesături constituite din legătura diagonal de bază: