Clase de coloranti pentru fibre sintetice

Clasa de coloranti Descriere generala Utilizari
Acizi Domeniu complet de culori stralucitoare; aplicare simpla; performantele variaza de la colorant la colorant; rezistenta moderata a vopsirii. In mod obisnuit sunt folositi pentru pentru lâna si matase naturala, dar pot fi folositi si pentru fibre poliamidice.
Acizi (rezistenti) Pot fi inclusi în clasa de coloranti acizi; domeniu complet de culori dar culorile sunt mai mate; pret moderat; au cea mai buna rezistenta a culorii dintre colorantii acizi. Se folosesc în principal pentru palele de lâna datorita rezistentei bune a culorilor; se folosesc si pentru fibre poliamidice.
Complecsimetalicipreformati Domeniu adecvat de culori dar mai mate decât cele obtinute cu clasa de colorantii acizi rezistenti. Rezistenta culorii este cea mai buna datorita atomului metalic din colorant; aplicare mai dificila si sunt coloranti scumpi. Sunt folositi mai ales pentru produsele din lâna sau tip lâna.
Metalabili (mordanti) Domeniu adecvat de culori, dar foarte mate; aplicare complicata pentru introducerea metalului în molecula (de ex. cromare); rezistente bune; pret moderat. Sunt folositi mai ales pentru produsele din lâna sau tip lâna, care necesita rezistenta maxima a vopsirii.
Reactivi Sunt coloranti specifici care difera de cei folositi pentru vopsirea fibrelor celulozice; dificil de aplicat; rezistenta scazuta a vopsirilor daca se aplica gresit; sunt scumpi. Se folosesc pentru produse din lâna pentru culori stralucitoare si rezistente.