Arahweave - ghid de instalare

Arahweave este o aplicaţie specializată în dezvoltarea sistemelor CAD/CAM pentru ţesut.

Aceasta aplicaţie este oferită de către producător şi în pachet demonstrativ, care faţă de aplicaţia cumpărată prezintă anumite limitări, precum:

 • mai puţine texturi (paternuri - modele de ţesături);
 • fişierele nu pot fi salvate, aplicaţia având doar rolul de a oferi o imagine asupra aplicaţiei plătite, însă poate fi utilizată cu succes în scop didactic).

Pachetul Arahweave rulează sub Linux. Pentru a putea utiliza aplicaţia oferită de producător în sistemul de operare Windows va trebui să parcurgi următorii paşi:

 • Copie ultima versiune a programului VMware Player de la adresa: www.vmware.com (pentru a-l putea copia va trebui să îţi creezi un cont). Aceasta aplicaţie - VMware Player – iţi permite să rulezi un alt sistem de operare în sistemul actual, fără repartiţionarea hard diskului şi fără toate bătăile de cap ce vin la pachet. Vei putea lucra din Windows direct în Linux ca şi cum ar fi orice altă aplicaţie. (urmărește pas cu pas cum se face)
 • Instalează aplicaţia – urmăreşte acest ghid de instalare VMware Player pas cu pas.
 • Copie fişierul urmator (click pe el): arahweave preinstalat. (și așteaptă câteva secunde. Te va întreba unde vrei să-l salvezi). Aceasta este o imagine a distribuţiei Linux Mint, un sistem de operare gratuit. Am configurat sistemul astfel încât sa te poţi bucura de Arahweave în cel rapid şi uşor mod. (fişierul pe care va trebui să-l copii este mare, 800 MB, să ai grijă să ai destul spaţiu, şi o viteză a internetului bună).
 • După ce l-ai salvat undeva pe hard-disk, pornește aplicația. Vei fi întrebat unde să salvezi fișierele. Alege o partiție care pe care să fie cel puțin 4 GB liberi.
 •  Porneşte maşina virtuală (Ubuntu Linux) astfel (urmează pas cu pas aici):
  • Deschide aplicaţia VMware Player;
  • Din meniul File, alege Open a Virtual Machine;
  • Du-te unde ai dezarhivat Ubuntu Linux şi selectează fişierul „ubuntu1010desktop.vmx”.
  • Setează din Edit virtual machine settings din tabul Memory o valoare cât mai mare (este cantitatea de RAM care i se alocă Linux-ului – setează o valoare cât mai mare - aceasta este limitată de cantitatea de RAM instalată pe computerul tău).
  • Apasă Play virtual machine – la pornire alege userul dex-tex.info - în caz de necesitate, parola este aceeași - dex-tex.info
  • Setează-ţi rezoluţia nativă în maşina virtuală (Ubuntu Linux în VMware) click pentru a urmări cum. 

 

Gata! Te poţi bucura de Arahweave, ArahDrape şi ArahPaint în voie. Pe desktop (în maşina virtuală) vei găsi scurtăturile către aceste programe, cât şi manualele de utilizare în engleză.

Câteva sfaturi ce iţi  pot fi de folos:

Truc 1: Maximizează fereastra de lucru (click pe pătratul din colţul din dreapta sus din aplicaţia VMware Player). Astfel ai căpătat control total în Linux. Pentru a reveni în Windows apăsa combinaţia de taste ALT+TAB sau ALT+G.  (un fel de ALT+TAB pentru a comuta în Windows)

Truc 2: Deşi aplicaţia Araweave nu iţi va permite să salvezi documente şi să revii la un proiect anterior, poţi însă să lucrezi mai mult timp la acelaşi proiect, până la finalizarea lui. Pentru aceasta nu da Shut Down la Linux Mint. Închide doar aplicaţia VMware (ALT+F4 sau X ul din colţ-dreapta) şi maşina va intra automat în hibernare, păstrându-ti informaţiile intacte, astfel îţi poţi relua/continua munca oricând de unde ai rămas.

Truc 3: Păstrează-ţi mereu pachetul Arahweave la zi. Pe site-ul producătorului (www.arahne.si) vei găsi periodic actualizări/înbunătăţiri ale aplicaţiei. Versiunea reinstalată în imagine (cea pe care o ai acum instaltă) este 5.3p. Dacă la momentul verificării există o noua versiune urmează paşii necesari pentru a face update la Arahweave.